Intern Mari Ann Skålien

Buddy og Mari Ann

Jeg er ei skikkelig hestejente fra Vikersund i Modum Kommune, som fyller 25 år 31. mars. Modum ligger i gamle Buskerud som i dag ligger under Viken fylkeskommune. Jeg har nylig vært så heldig å bli en del av EquiConnector teamet som intern! Her skal jeg være i ca. 3 mnd fremover, som hestefaglig ansvarlig. Oppgavene mine blir å produsere hestefaglig innhold til sosiale medier. I denne bloggen, skal jeg fortelle litt om meg selv og min hestehistorikk.

Min bakgrunn innenfor hestefaget:

-Melsom Videregående skole med toppidrett hest fra 2011-2013 -> Påbygg Buskerud VGS
-Enkeltemner i hestefag og dyrefag fra Norges Miljø- og biovitenskapelige universitet
-Norsk Hestesenter, Travtrenerutdannelsen 2015-2016
-Norsk Hestesenter, Trainee stilling travtrenerutdannelsen 2018-2019
-Universitet Nord, Bachelor Yrkesfaglærer Naturbruk (Hestefag) 2019-

Min første ponni Tangens Rising Sun. Seier i 2006 Foto: Anders Kongsrud, hesteguiden.

Utenom skole har hest stort sett vært en stor del av mitt liv, siden vi fikk vår første hest i 1999 og min første ponni i 2003. Tangens Rising Sun, som var min første ponni, la hele grunnmuren for min hesteinteresse. Vi startet mange løp sammen, og opplevde både oppturer og nedturer sammen.

Tangens Rising Sun og MA Oslo Horse Show 2007. Foto: hest.no.

Sunny som han ble kaldt, hadde jeg helt fra 2003 til han sovnet inn i armene mine, sommeren 2014. Vi har opplevd en hel del sammen, fra seier i vårt første løp sammen i 2005 til ponnigaloppen under Oslo Horse Show 2007. Denne hvite prinsen kommer alltid til å ligge hjertet nært.

Tangens Rising Sun seier Sørlandets Travpark ponnilandsleir 2007. Foto: Travparken. 

Igjennom årene har jeg drevet med både ridning og trav, men travsporten ble det sentrale i mitt liv i senere tid. Ponnitravet har hele tiden vært en stor del av hverdagen min i oppveksten (2003 til 2016). Her konkurrerte jeg med flere av mine tidligere ponnier og har med gotlandsrusshingsten Fantastic, som ble kjøpt i 2011, tatt med oss 6 norgesmesterskap og en 2.plass i Nordisk 2014 som våre største prestasjoner sammen.

Fantastic og Mari Ann Norgesmesterskap på Sørlandets Travpark 2014.

Vi hadde både travhester og rideponnier når jeg kjørte ponni de siste årene. Rideponnien jeg red i dressur og sprang, het Buddy. Han var en stor svart norlandshestvallak med sine 145 cm over bakken.  Vi startet i blant annet Sør Norsk Mesterskap for Norlandshest hvor det er både ble konkurrert i sprang og dressur, ellers ble det mest dressur på oss. Buddy ble etter hvert solgt som dressur og familieponni.

Buddy og MA Sør Norsk Mesterskap 

På videregående ble det hestefag og toppidrett hest ved Melsom Videregående skole på vg1 og vg2. Hit kunne jeg ha med egen hest, og byttet litt på hvilke hester som ble med. Rusklispika og Løkens Kosblesa var kaldblodstraverne vi hadde på den tiden, som begge trivdes godt i Melsomvik. Sistnevnte ble i vg2, brukt en del i kjøreundervisingen som ekstra hest. Hun var bare 4/5 år, men oppførte seg eksemplarisk med de andre elevene i ridehuset. De to årene jeg bodde og gikk på skole her, er noen av de beste årene i mitt liv. Det er tøft å flytte på internat alene som 16 åring, men venninnene jeg fikk da, er av mine nærmeste venner i dag.

Løkens Kosblesa og Mari Ann

I 2015 etter et år på Norges Miljø- og biovitenskaplige universitet, startet jeg på travtrenerskolen på Norsk Hestesenter. Hit hadde jeg med min nye travhest, Super Taifon. Han var en 6 år gammel varmblodshingst, og var en erfaren løpshest. Året på Starum var et lærerikt og bra år, hvor både jeg og Taifon lærte å kjenne hverandre. Han gikk jamne og gode løp, hvor han nesten alltid hentet pengepremier og gode resultater. I dag er han pensjonist, og lever glade dager hjemme på gården som vallak og hobbyhest/treningspartner for de andre travhestene.

Super Taifon + Malin Berås, Mari Ann i midten, Gukko Fin og Mari Celius. Foto: Anders Kongsrud

I 2016 kjøpte jeg og familen enda en varmblodstraver og en kaldbodstraver. Disse het Gukko Fin og Kjølstad Eldfaks. Gukko var en 5 år gammel stor vallak, med lite erfaringer og penger på kontoen når vi kjøpte han. Til slutt endte han opp med 100 000 innkjørt på den tiden vi hadde han. Vi hadde det utrolig moro i årene med Taifon og Gukko som løpshester! Disse to viste seg å bli noen flotte montèhester (travløp under sal), og ble begge startet under Norgesmesterskapet i montè 2017. Dessverre skadet Gukko seg alvorlig i julen 2017, som førte til at han måtte avlives 31.januar 2018.

Gukko Fin, Norgesmesterskap Montè Drammen Travbane

Kjølstad Eldfaks har vi den dag i dag, og står fortiden i trening hos Knut Arne Ødegård. Dette en 7 år gammel vallak etter Järvsøfaks, som har hatt sine utfordringer. Han blir fort hissig, og det kan for ‘’koke over’’ når han går i større felt.

Kjølstad Eldfaks og MA, seier Modum Travbane 2019. Foto: Anders Kongsrud

Etter endt skole på Starum, jobber jeg hjemme på gården med familiens travhester Super Taifon, Gukko Fin, Kjølstad Eldfaks og Løkens Kosblesa. Sommeren 2018  fikk jeg jobb på Norsk Hestesenter, som Traineè på travtrenerutannelsen. En traineè kan også forklares som assisntentlærer/intruktør. Dette var et veldig lærerikt år, og jeg lærte mye om å være ansatt i stedet for elev på skolen. Etter å ha fått et innblikk i hverdagen til lærerne, fikk jeg selv lyst til å gå veien som lærer. Høsten 2019, startet jeg på bachelorgraden yrkesfaglærer på Universitet Nord -Bodø. Etter endt studie her, skal jeg da bli lærer på Naturbruk, og i hovedsak hestefag på videregående skole. Det morsomste med hestefaget, er sykdomslære, treningslære og skadeforebygging. 

I ukene 10, 12, 13 og 14, er jeg utplassert på Melsom Videregående skole, hvor jeg skal følge hestefagslærer Monica Grønsten på vg1 og vg2.

Jobbing på sermoniplass, storløpsdag Drammen Travbane. Mari Ann leier Jervsørappen etter seier.

På jobbsiden har jeg også vært ansatt hos Drammen Travbane, hvor jeg har vært ponnitilsynshavende og i tillegg jobbet på sermoniplass på løpsdager. Jeg er ponniinstruktør, og har jobbet litt på Travskolen Drammen siste halvår i fjor før den dessverre ble nedlagt. Når det kommer til styrer, sitter jeg som styremedlem i Buskerud Travforbund, Buskerud Trav Holding AS og Modum Travselskap.

Dette var litt om meg og min hestehistorie. Jeg gleder meg masse til å starte for fullt med mitt internship hos EquiConnector!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *